• Magyar
  • English

Takarítás Budapesten

Kezdőlap > Kölcsönzés > Takarítás Budapesten

Budapest Magyarország fővárosa, országunk legnagyobb és legnépesebb városa. A legsűrűbben lakott településként tartjuk számon az országban. Sajnos még egy „leg” fűződik a városhoz, ami nem pozitív. Az európai városok közül Budapest levegője a legszennyezettebb. Ezt a sok szárazföldi és légi járműnek köszönhetjük, valamint a fűtés okozza. A klímavédelem szempontjából fontos, hogy tovább csökkentsük a CO2 kibocsátást. A sok lakóház mellett rengeteg irodaház, raktár, garázs, pláza, iskola található. Ezek energiaigényének csökkentésével szintén sokat tehetünk környezetünk védelme érdekében. Egy ekkora városban elengedhetetlen a rendszeres takarítás, tisztítás, hogy élhető környezetet tudjunk fenntartani. Természetesen minél nagyobb egy város, annál nehezebb tisztán tartani. Napi szinten belefuthat az ember kellemetlen állapotokba. Ne gondoljuk, hogy ez minket nem érint, ne lépjünk tovább. Ha szemetet látunk, szedjük össze vagy épp ne mi szemeteljünk. Sok apró lépés eredményes lehet.

Természetesen egyedül nem lehetünk egy város megmentői, de a közvetlen környezetünkért sokat tehetünk. A háztartásokban felettébb fontos az alapos tisztítás és a fertőtlenítés. Tisztításnak nevezzük a szemmel is látható szennyeződések eltávolítását egy adott felületről. Ennek eredményeként nem válnak köddé a fertőzést okozó cseppek, de számottevően csökken a mennyiségük. A fertőtlenítés által zajlik a tényleges eltüntetésük, ez pedig valamilyen fertőtlenítőszer alkalmazása során jön létre. A fertőtlenítőszerek célja a vírusok és baktériumok elpusztítása, így csökken a fertőzések és betegségek kockázata. Olyan helyeken, ahol több ember tartózkodik együtt, a szellőztetés egy fontos feladat, amit meg kell oldani. A levegőben sajnos hosszú ideig jelen lehetnek a fertőzést okozó cseppek, ezért a szellőzőberendezések kialakítása és helyes működtetésére fokozottan oda kell figyelnünk. Az az elsődleges cél, hogy a vírus túlélését korlátozzuk és megakadályozzuk, hogy az emberek megfertőződjenek.

A lakások takarításánál előfordul, hogy külső segítséget veszünk igénybe. Rohanó, túlfeszített életmódot folytatunk. Azt is mondhatjuk, hogy Budapesten az emberek többsége két végén égeti a gyertyát. Dolgozunk, bevásárolunk, tömegközlekedünk vagy épp a dugóban várakozunk. Sietünk a gyerekért az iskolába, robogunk, hogy elérjünk az aktuális edzésre vagy különórára. Este vacsorát készítünk, mosunk, vasalunk, házifeladatot készítünk. Alig marad pár szabad percünk, hogy rendbe tegyük az otthonunkat. Ilyenkor érdemes feladni az elveinket, hogy mi mindent egyedül meg tudunk oldani. Bátran vegyünk igénybe egy kis erősítést. Keressünk egy takarítónőt, aki heti 1 alkalommal eljön hozzánk és alaposan kitakarít. Így időt és főként energiát spórolunk.

Cégek esetében a takarítási feladatok elosztásánál két lehetőség közül lehet választani: a meglévő alkalmazottakkal szeretnénk elvégeztetni a feladatokat vagy kiadjunk külsős cégnek. Ha cégen belül oldjuk meg, akkor célszerű a személyzet képzésével elkezdeni. Ezután ki kell jelölni a munkanap alatt elvégzendő tisztítási feladatokat minden alkalmazott részére. Ennek eredménye lehet, hogy csak felületes takarítást fognak elvégezni. Általános elképzelés azt feltételezni, hogy költségmegtakarítást érhetünk el, ha házon belül osztjuk ki a takarítási feladatokat. Ez hatalmas tévhit! Egy tapasztalattal rendelkező takarítócég alaposabb és hatékonyabb munkát képes végrehajtani. Megeshet, hogy segítségükkel nem csak időt, de jelentős pénzt is megtakaríthatunk. A munkahelyi tisztaság hiánya káros a munkavállalók testi és lelki egészségére egyaránt.

Bízzunk benne, hogy Budapest előbb utóbb zöld, egészséges és élhetőbb lesz.