• Magyar
  • English

Gőztisztító

Kezdőlap > Kölcsönzés > Gőztisztító

Napjainkban egyre kedveltek a környezetkímélő tisztítószerek és eszközök, közülük kiemelném a gőztisztítót. Nagyanyáink még nem ismerték a drága tisztítószereket, azt használták takarításra, amit a háztartásban találtak. Ecet, só, szódabikarbóna volt a csodaszerek alapja. Olcsó és vegyszermentes praktikák voltak, amit kezdünk ismét felfedezni és alkalmazni. Az allergiában szenvedőknek is tökéletes, mert például az asztmás betegek nagyon érzékenyek a tisztítószerekben lévő anyagokra. Jó néhány összetevő, melyet tisztítószerek tartalmaznak még az egészséges embereknél is légúti megbetegedéseket okozhat. Ezért is váltak egyre népszerűbbé a környezetkímélő tisztítószerek. Akár otthon is könnyedén el tudjuk készíteni pár háztartási alapanyag felhasználásával.

A takarítás és ezzel együtt a takarító gépek technológiai fejlődése az elmúlt években rohamtempóban haladt előre. Pár éve még végeztünk olyan mozzanatokat, amit takarításnak hívtuk, de csak jó megjelenést értünk el vele. Ma már tudjuk, hogy nem távolítottuk el alaposan a szennyeződéseket, csak tisztának tűnt. A koronavírus hatására megváltozott a világ. Felfordult az életünk. Ma már nem elégséges, ha valami tisztának tűnik, követelménnyé vált, hogy tiszta is legyen. Az egészségünk és környezetünk védelme fontosabb lett, meg kellett tanultuk, hogy amit nem láthatunk sokszor veszélyesebb ránk, mint amit szemmel is látunk. A tisztítóiparnak is folyamatosan át kell alakulnia és egyre inkább az alapos tisztaságra helyeződik a hangsúly. Alkalmazkodni kell az új igényekhez!

2020-ban teljesen megváltozott az életünk, minden a koronavírus körül forgott. Kijelenthetjük, hogy a csapból is ez folyt, az emberek erről beszéltek az utcán, a munkában, a TV-ben is csak ezt hallottuk… Egy új, számunkra ismeretlen dologgal találkoztunk, amely megváltoztatta az életünket, átalakította a szokásainkat. Elkezdtünk szájmaszkot hordani, kézfertőtlenítőt használni. Megszűnt a kézfogás, a puszi, ölelés. Divatba jött a home office, hogy minél kevesebbet érintkezzenek az emberek. A tudósok is bizonytalanok voltak, amit egyik nap még határozottan állítottak, pár hónap múlva már teljesen másban voltak biztosak. A kutatások kimutatták, hogy cseppfertőzéssel terjed, így valamennyire tudunk ellene védekezni:
  • elengedhetetlenné vált az alapos kézmosás – a szappanos kézmosásnak legalább 20 másodpercig kell tartania. Ha erre nincs lehetőségünk, használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt
  • az elmúlt két évben próbáltuk kerülni a társas érintkezéseket, hogy ne adjuk át egymásnak a vírust
  • sűrűn használt felületek fertőtlenítése- itt külön kiemelném az érintőképernyővel rendelkező felületek tisztán tartását. Gondoljunk csak bele, hogy hányszor nyúlunk hozzá a telefonunkhoz piszkos kézzel…
  • használjunk papírzsebkendőt
  • kerüljünk a tömeget, tartsunk távolságot

A felületek tisztán tartására speciális tisztító anyagokat használhatunk, de aki hatékony és vegyszermentes megoldásra vágyik próbálja ki a gőztisztító gép erejét. Ez egy nagyon egyszerű, de eredményes fortély a baktériumok és vírusok (akár a koronavírus) ellen. A forró vízgőz fúvókák segítségével kerül a felületre és ott alapos, mélyreható tisztítást végez. Használhatjuk csempén, tükrön, de akár a konyhai főzőlapon is. Kutatások bizonyították, hogy az influenza vírusok 99,99%-át el tudjuk pusztítani a forró gőz által. Ez egy meggyőző eredmény, hogy tegyünk egy próbát a saját lakásunkban is.

A gőztisztító gépek erejét kezdetekben a járművek tisztán tartására használták. Itt gyors és hatékony megoldásra volt szükség, mint például a vasutakon, hajókon. Később az autók motorjának tisztítására alkalmazták. A 90-es években eljött az idő, amikor elkezdték gyártani a gépeket a háztartások részére is. Ennek nagyon örültünk és új segítséget kaptunk a takarításhoz.